Maide Suresi 106. ayet ve namaz

Maide Suresi 106. ayet ve namaz

Kuran’da geçen salat kavramını incelediğim yazılara devam ediyorum. Tüm sonuçları salat inceleme tablosuna linkliyorum oradan topluca takip edebilirsiniz.

Bu yazıda, 5:106 ayetinde geçen salat kavramını inceleyeceğim.

Şöyle bir meal verilmiş:

… Ancak onları, namazdan sonraya dek alıkoyun…

5:106-107-108 ‘de bir konu anlatılıyor. Açıkçası bu konuyu henüz çalışmadım. Bakılması gereken kavramlar var.

Meallerde gözüken konu, ölüm sonrası vasiyette şahitlik. Ben konunun bu olmadığını düşünüyorum. Ancak şu anda mealden ilerlemek zorundayım.

Meallerdeki anlatıma göre;

Birisine ölüm gelip çattığında vasiyet hazırlayacak. Eğer yolculukta olursa, onlardan olmayan iki kişi bulacak, eğer kuşkulanacak olursak onları NAMAZDAN sonra alıkoyup yemin ettirecek.

Burada geçen ifade: min ba’di-es-salâti

Salat’tan sonra…

Eğer içinize bir şüphe düşerse, bu iki şahidi namazdan sonra alıkorsunuz; “Bunu yakınımız hatırına da olsa hiçbir bedel karşılığında satmayız ve Allah’ın buyruğu olan bu tanıklığı asla gizlemeyiz, aksi halde apaçık günahkârlardan olacağımızda kuşku yoktur” diye Allah’ın adına yemin ederler.

Çok açık değil mi? Şüphe etmek ile bu kişilere salat etmek arasında bir bağ olmalı.

Konuyu zorlayalım ve acaba bu namaz cenaze namazı mı diyelim. Diyelim yolculuktayız, yol arkadaşımız fenalaştı, hemen öleceğim galiba deyip vasiyet yazdı, hemen oradan bizden olmayan iki kişi bulduk şahit tuttuk. Hadi bu iki kişiye rica ettik bir de cenaze namazına da kaldılar ( ölen arkadaşımızı galiba o beldede gömeceğiz hemen) biz o arada bizim bu şahitlerden şüphe duyduk ve bu şüphe duyduklarımızı nasıl ikna ettiysek namaza dahil ettik, sonra da tuttuk bu iki kişiyi yemin ettirdik… ( zaten bu ayeti cenaze namazı ile ilişkilendiren bir meal veya tefsir bulamadım)

Yine olayın namazdan sonra olması ile hiçbir ilgi alaka kurulamadı. Neden güvenmediğimiz bu iki kişiye yemin ettirmek için namazı bekliyoruz? Adamlar zaten güvenilmez işimiz var der basar giderler.

Başta söylediğim gibi, bu ayetlerde konunun bambaşka olduğunu düşünüyorum ama henüz tüm kavramları çalışmadım. Ancak mevzu her ne ise, burada emin olduğum şey, bir SALAT söz konusu. Yani mevzu hakkında şüphe duyduğumuz kişilere DERS anlatıyoruz. Salat kelimesine ders anlatmak anlamı vermiyorum, durumu izah edebilmek için bu kelimeyi seçtim. Yani, Kuran öğretisi ile bu şüphe duyduğumuz adamları buluşturuyoruz, bağ kuruyoruz, izlemelerini sağlıyoruz, onlara konuyu aktarıyoruz, eğitiyoruz vb.

Konuyu anlatmadığınız adama yemin ettirmezsiniz. Neye yemin edecekler (imza atacaklar) bilmeleri gerek ki sorumluluk doğsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*