Meal notları: Meryem 23,25 ve Taha 71

Meal notları: Meryem 23,25 ve Taha 71

Kuran kavramlarını kendisi inşa eder. Kuran kavramlarını öncelikle Kuran’dan çalışarak anlamalıyız. Aksi takdirde ayetleri sadece okuyup geçer konumda oluyoruz. Sonra da “hayatımızda düstur edinmek, vahiy iklimi, Kuran ile hayatın inşası” gibi büyük laflar ederek yaşayıp gidiyoruz.

Benim Kuran’ın kendi kavramlarını inşa ettiğine şahitliğimi artıran kavramlardan birisi “hurma dalı” kavramdır. Meallerde “Meryem’in doğum yaparken dayandığı ve dallarını silkelediği ağaç” olarak geçen kavram, bir de Taha 71’de başka bir konuda karşımıza çıkıyor.

“Hoca şimşir ağacından yapılan sopa ile ellerimize vurdu” desek, burada özellikle bir ağaç adı anılması sopanın sert ve acıtıcı olduğunu veya kolay kırılmaz olduğunu veya buna benzer özelliklerinin vurgulanılmak istendiğini bize bildirir.

“Dut ağacından yapılma müzik aleti” dersek bu da müzik aletinin ses kalitesine atıf yapabilir.

Peki Kuran’da Firavun için  “sizi hurma dalına asacağım” dedi bilgisi bize neden veriliyor? Aslında ayette bunun nedeni bize bildiriliyor; “Ve böylece anlayacaksınız, hangimizin azabı sürekli ve büyük! ” Peki bunun hurma dalı ile ilgisi ne? Başka bir ağacın dalı olunca asılamıyorlar mı veya Firavun hedeflediği azap gücüne ulaşamıyor mu?

Tekrar soruyorum, bu 3 ayette birebir aynı şekilde geçen “hurma dalı”nedir? Birisinde firavun asıyor kesiyor, birisinde Meryem silkeliyor üzerine hurmalar düşüyor. Ve bu bilgi bu haliyle bizim ne işimize yarayacak?

Bazı soruların cevaplarını vermek karşı tarafı rahatlatmaz. Örneğin “bu otomobil nasıl gidiyor” diye soran birisine “benzin ile ” derseniz eğer o kişi benzin kavramını bilmiyorsa cevabınız boşunadır. Dolayısı ile bu yazıyı “hurma dalı neymiş” sorusunun cevabını vermek  için değil; Kuran’ın kendi kavramlarını inşa edişine bir örnek sunmak için yazdım. Bir Kuran kavramını çalışıp mutmain olarak şahit olmadıysanız, devamındaki kavramı da anlamayacaksınız. Ya da meallerde yazan bir kavramı araştırmadan doğru kabul ederseniz, devamındaki kavramı da hatalı anlayacaksınız ( ilk düğmesi yanlış iliklenen gömlek örneği)

Bu sebeple kavram çalışması çok önemli.

Bu konuda yoğun olarak yazacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*