Kuran okumak insana ne kazandırır?

Kuran okumak insana ne kazandırır?

2013 yılına kadar Kuran’ı özel gün ve gecelerde “sevap” kazanmak için bilmediğim bir dilde (Arapça) ve harfleri bu lisana uygun olarak çıkarma (tecvit/mahreç)  gayretini elden bırakmadan nağmeli bir ezgiyle okudum. 2013 yılına kadar tırnak içerisinde dini bilgilerimin (neden tırnak içerisinde diye bir vurgu yaptığımı birazdan açıklayacağım)  Kuran ile bir alakası olup olmadığı konusunda bilgim yoktu. Bilgim olsa da bu çabayı gösterecek cesaretim yoktu zira “Kuranı anlamak alimlerin işiydi, bu çabaya biz girişmezdik; haddimiz değildi”…

Arama motorlarına “Kuran okumanın faydaları” yazan bir insan genellikle, girişte bahsettiğim tırnak içerisinde ibadet (neden tırnak içerisinde diye bir vurgu yaptığımı birazdan açıklayacağım) amaçlı Arapçasından şarkı gibi okumanın faydalarından bahseden yazılar görür. Kuran çalıştığını iddia eden çoğu arkadaş düşüncelerini ve kazanımlarını maalesef sosyal medyada heba ettikleri için arama motorlarının bulabileceği nitelikli bir yazı bu konuda neredeyse yok.

Ben size bu yazıda 2013 yılından beri yürüttüğüm Kuran inceleme çalışması ile neler kazandım; maddeler halinde bunları sayacağım. Yazdığım her maddeye en az bir ayet referans gösterebileceğimi beyan ediyorum. Ancak yazıyı uzatmamak adına, sadece kazanımlarımı yazmakla yetineceğim. Bu yazıya ulaşan Kuran çalışırı arkadaşlarımdan ricam, sizin de yorum kısmına kendi kazanımlarınızı yazmanızdır. Hatta bu konuda derli toplu bir maddeler listesi yazmak isteyen olursa, “misafir yazılar” kısmında seve seve yayınlarım.

Kuran okumanın bana sağladığı faydalar:

Not: Kuran okumak demek “Kurana göre” onu inceleyerek okumak, üzerinde çalışmak, anlayamıyorsak sabredip anlamamıza engel olan eksiklerimizi tespit edip bilgilerimizi artırmak, düşünmek, derinlemesine incelemek demektir.

1-) Sorgulamadan size öğretilmiş bir fikri körü körüne izlemenin insana sadece zarar getireceğini öğrendim.

2-) Eleştirel düşünmenin insanın yapacağı en güzel eylemlerden birisi olduğunu öğrendim.  (eleştirel düşünce hakkında belkide Türkiye’de yapılan en ciddi girişim şu sitede: LİNK) Eleştirel düşünebilmek kazanılacak bir yetenek. Çok basit bir örnek olarak: 6000 TL’lik cep telefonunu size 700 TL ‘ye satacağını ve sizin çok şanslı olduğunuzu dile getiren bir insanın/satış sitesinin/reklamın dolandırıcı olduğunu anlayamayan binlerce insan var etrafımızda. Çünkü eleştirel düşünmenin ne demek olduğunu bu kadar basit bir düzlemde dahi bilmedikleri için sürekli ceplerindeki paradan oluyor bu insanlar.

3-) Eleştirel düşünebilmek için muhakkak “bilgi” sahibi olunması gerektiğini öğrendim. “Kahvehane muhabbeti” diye adlandırılan önüne geleni bilgisizce eleştirmek; eleştirmek değil. Ne kadar çok bilginiz varsa o kadar çok eleştirel düşünebilirsiniz. Bu yüzden Kuranda sürekli “bilgi edinmek, bilgi sahibi olmak” konusunun vurgulandığını öğrendim.

4-) İnsanların “din” anlayışı ile Kuranın “din” anlayışının farklı olduğunu öğrendim. Örneğin bir önceki maddede “bilgi edinmek” emri Kuranda geçince bunu “dini bilgiler” olarak anlamıyorum artık. Çünkü Kuranın böyle bir ayrımı yok. Bilgi’nin din içi/din dışı diye bir ayrımı yok Kurana göre. Kurana göre hiçbir şeyin “din içi din dışı” diye bir ayrımı yok. Kurana göre “din” yataktan kalkma nedenimiz. Kurana göre herkes bir nedenden dolayı yataktan katlığı için “dinsiz” insan yok.

5-) Kuranın “ibadet” dediği kavramın insanların anladığı ile aynı olmadığını öğrendim. Bu yüzden hayatı din içi din dışı diye ikiye ayıran insanların “ibadet saati” , “dünyalık kazanma saati” diye hayatı maalesef ikiye ayırarak ne gibi toplumsal yaralara yol açtıklarını öğrendim. Bu konu belki de bir kitap konusu. Bu yüzden bu maddeyi şimdilik bu kadarla geçiyorum.

6-) Kuranın esasında öncelikle “bu dünyadaki” hayatımızı düzenlediğini öğrendim.  Hayatı “dini olan” ve “dini olmayan” gibi bir ayrıma tabi tutmadığımızda zaten “dünya” ve “ahiret” için çalışmış oluyoruz. Burayı anlatmakta çok zorlanıyorum. Çünkü insanların ezici çoğunluğu “sevap” , “günah”, “haram”, “helal” gibi kavramları Kuranın yüklediği anlamların çok dışında kullanıyor. Dolayısı ile dünya için insanlar kafasına göre yaşıyor, “ahiret” için görmedikleri bir Tanrı’yı hoşnut etmek için hayata ufak molalar verip çeşitli ritüeller sergiliyor. Bu yazının amacı bu noktayı açıklamak olmadığı için şimdilik bu maddeyi bu kadarla kesiyorum.

7-) Kuranı özümsedikçe, artık çok zor kandırılan bir insan oldum. Bana kolay kolay kimse dolma yutturamıyor. Çünkü “benden karşılık istemeyenlere” uyuyorum. Dolayısı ile artık toplumsal konularda,

-Feminizm gerçekten kadınlar için iyi şeyler mi yapıyor?

-Hayvan hakları savunuculuğu neden bu kadar yükseldi, amaç ne?

-Sosyal sorumluluk projeleri bize fayda mı sağlıyor?

-Veganlar haklı mı?

-LGBT, dışlanmış bazı bizden farklı kimseleri koruyan bir anlayışın adı mı?

-Bankalar yastık altında duran paralarımızı ekonomiye katar, bize faydalar mı sağlar?

-Televizyonlar neden yazın birden bire çevreci kesilir, çevresel yayın kuşakları koymaya başlar?

-Kim dünya için iyi şeyler yapıyor, kim iyi şeyler yapıyor gibi gözüküp aslında yapmıyor?

..gibi sorular soruyorum, Kuran bu sorularıma çok farklı bir bakış açısı getirdi, çalıştıkça getirmeye devam edecek gibi gözüküyor.

7 maddede saymaya çalıştığım “Kuran okumanın sağladığı faydalar” yazımın sonuna geldim. Yazıya başlarken daha fazla madde yazmayı düşünüyordum ama aslında yazdığım ve yazacağım bütün maddelerin aslına tek bir şeyi değişik biçimlerde anlatmak olduğunu fark ettim. Evet, yazdıklarımın hepsi aslında aynı şeyi değişik örneklerle açıklamak. Kuranı en kötü bir çeviriden (mealden)  dahi okursanız aklınızda kalan bir cümle olacak: “Allah’a ortak (şirk)  koşmamak”… Evet fark ettim ki ben de aslında Kuranın üstüne basarak vurguladığı “ortak koşma!” emri değişik örneklerle açıklıyorum.

Üstte bahsettiğim, televizyonların yazın çevreci kesilmesi örneği ile  ile Allah’a şirk koşmak arasında nasıl bir ilgi var diyecekleri duyar gibiyim. Var, gerçekten var… Düşünmeye şuradan başlayabiliriz: Kuran’ın “kurtuluşa erdirmek” iddiası ile “Allah’a ortak koşma!” emri arasında nasıl bir ilişki olabilir?  “Ama bunu anlamak için lütfen o elinizdeki “öğretilmiş” bilgileri yavaşça yere bırakın ve eğer Kuran okumak niyetinde iseniz en azından Kuran’ı 2013 yılından beri çalışan birisinin yukarıdaki kazanımları edindiği bilgisi ile işe başlayın. Ben bu kazanımlarımı Kuran okuyarak edindim derken bunu uydurmuyorum, her birisine ayet ve ayetler referans gösterebileceğimi söylemiştim. Ama  çözüm ayet referans göstermek değil. Çözüm Kuran’a bakış açımızı değiştirmek. Bunu sağlamanın tek yolu da “okumak”. Her şeyi “doğru “oku”mak… Ben her şeyi doğru okuduğum iddiasında değilim. Ama düşe kalka giden birisi olarak da olsa Kuran çalıştığım için çok mutluyum…

 

 

One thought on “Kuran okumak insana ne kazandırır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*