Adetliyken neler yapılmaz?

Adetliyken neler yapılmaz?


Sayın okuyucu: Bu yazı bir “ilmihal bilgisi” yazısı değildir. Eğer “dinen adetli iken nelerin yapılması caizdir, neler değildir?” gibi bir soruyu yazmanız sonucu arama motorları sizi bu sayfaya yönlendirdi ise, bunu bir şans bilip sizlerden ricam yazıyı sabırla okuyup 5 dakika “düşünme molası” vermeniz. “Ne saçmalıyor bu yazının sahibi” diyerek sayfayı terk etmeniz de irade sahibi insana sunulmuş seçeneklerden birisi.


Bu soruyu merak ettiyseniz ve “acaba namaz kılabilir miyim, oruç tutabilir miyim” gibi cevaplar arıyorsanız, öncelikle aşağıdaki mini teste samimiyetle cevap veriniz:

Adetli bir kadın aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?

a) Adetliyken kadın kitap okuyamaz.

b) Adetliyken kadın rejim yapamaz.

c) Adetliyken kadın yürüyemez.

d) Adetliyken kadın seyahat edemez.

e) Adetliyken kadın konferans dinleyemez.

 

Yukarıdaki şıklar size saçma mı geldi? “A ne münasebet, neden adetliyken Kitap okuyamayacakmışım, neden rejim yapamayacakmışım” dediğinizi duyar gibiyim.

Peki şıklarda sayılanları pek doğal yapabiliyorsanız;

Adetliyken kitap okuyabiliyorsanız, NEDEN  Kuran okuyamayasınız?

Adetliyken rejim yapabiliyorsanız NEDEN oruç tutamayasınız?

Adetliyken seyahat edebiliyorsanız NEDEN  hacca gidemeyesiniz?

Adetliyken yürüyebiliyorsanız, konferans dinleyebiliyorsanız hatta konferans verebiliyorsanız, NEDEN mescitlere gidemeyesiniz?

Ben size söyleyeyim. “Din” ile kurduğunuz ilişki yanlış… Hayatı “din içi” ve “din dışı” diye iki ayrı alana ayırıyorsunuz ve mesela adetli iken kitap okuyabildiğiniz halde Kuran okuyamayacağınıza inanıyorsunuz. Çünkü Kuran okumak sizin için bir öğrenme, düşünme faaliyeti değil; bir büyü. Onu okuyarak görünmez bir varlıkla irtibat kuruyorsunuz; ve o görünmez varlık sizi adetliyken istemiyor! Ama kitap okurken, alışveriş yaparken, televizyon izlerken size karışmıyor o sıralarda görünmez varlık tatilde! Görünmez varlık size “ibadet” diye özel bir iletişim zamanı seçiyor ve her ne hikmetse o zamanlarda “adetli” olursanız size lanetli muamelesi yapıyor.


Allah’a hakaret ediyorsunuz, biliyor musunuz?

Din hayatın dışında bir şey değildir; adetli iken bir kadının yapmak istemeyeceği şey “cinsel ilişki”dir. Bir hatırlatma (zikir) olan mesaj’da Allah sadece bu konuda öğüt verir:

 

2:222 Sana aybaşı halini sorarlar, de ki: “O bir rahatsızlıktır. Aybaşı halinde olan kadınlarla cinsel ilişkiye girmeyin ve ondan kurtuluncaya kadar onlara yaklaşmayın. Kurtuldukları zaman ALLAH’ın size uygun gördüğü yerden onlarla cinsel ilişkide bulunun. ALLAH yönelenleri sever, arınanları sever.”

10.06.2017 (Rahatsızlık olarak çevrilen EZY kelimesinin doğru çeviri olmadığı kanaatindeyim. Bu kelime hakkında çalışmalarım sürmektedir.)



Şimdi “bu ayetin açıklamasını peygamberimiz yaptı; alimlerimiz de o hadisleri inceledi, hükümleri verdi” diyenleri de duyar gibiyim.

Bakın ayet ” Sana aybaşı halini sorarlar, de ki” diye başlıyor. Demek ki bu soruyu Resulullah’a sormuşlar ve Allah da cevap olarak bu ayeti göndermiş. Kuran’a güveniyorsanız; Kuran’da anlatılan peygambere güveniyorsanız bu ayetin üstüne Resulullah’ın başka bir şey söylemeyeceğinden emin olunuz.

Karar sizin. Düşünmeniz dileğiyle…

 

ek:

 

 

3 thoughts on “Adetliyken neler yapılmaz?

  1. Merhaba bazı yakınlarım çeşitli dini sohbetlere katılıyorlar. Orada, adetli kadınların namaz vakitleri zamanında seccadeye oturup dua etmelerini tavsiye etmişler. (Dini bir emir gibi sunmamışlar, sadece güzel bir tavsiye) Çocuklar annelerinin namaz kılmadığını, bazen kılıp bazen kılmadığını anladıklarında olumsuz etkilenmesinler diye! Adetli kadınların namaz vakitlerinde, ortalama bir namaz kılma süresi kadar sessizce oturup tespih çekmesi, dua etmesi gibi başka öneriler de duymuştum.

    Aslında önceden bu tarz tavsiyeler bana takvalı bir davranış gibi görünüyordu. Sonradan durumu çözdüm : *****Kafanıza göre bir şeyler ekler çıkartırsanız başka bir şeyi de bozarsınız, sonra da nasıl düzelteceğinizi şaşırırsınız. ****** Adetliyken namaz kılamazsın; günah, haram, kılsan kabul olmaz. Ama sen yine de dua edersen erdemli bir davranış olur… Ya zaten kılmak zorunda değilsem niye kılayım ki? Zaten izinliyim, izin günümü de çalışarak mı geçireyim?
    Anlaşılan kadınları her ay 3-10 gün namazdan uzaklaştırıp dünya telaşına bırakıvermenin başka sorunlar çıkardığını farketmişler o yüzden tavsiyelerde bulunmuşlar. Allah’ın boş bıraktığı bir yeri yamamak, bir mantık hatasını ortadan kaldırmaya çalışmak gibi.

  2. Sünniler adetli kadınların dua etmesinde, ezberden ayet okumasında ve tespihat yapmasında sakınca görmüyorlar ama Kuran’a dokunmalarını ve namaz kılmalarını yasaklıyorlar. Halbuki dua edince de salat etmiş oluyorlar zaten, ruku ve secdeli salatta serbest bıraktıkları herşey var, sadece ruku ve secde hareketleri ekleniyor. Ayrıca hayızlı kadına orucu da yasaklıyorlar. Manevi olarak pis sayıyorlar yahudiler gibi. Oysa bu konuda inen ayet sadece cinsel ilişkiyi haram etmiştir. Cevabı yüce Allah indirmiştir.
    Sünnilerin sözlerini şuradan okuyabilirsiniz: http://bit.ly/2mfJukt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*