Kuran nasıl bir kitaptır?

Kuran nasıl bir kitaptır?

Kuran’ı nasıl okumalı sorusunun birden çok doğru yanıtı olabilir. Bu yanıtlar çoğunlukla öznel olur. Kuran’ın kendisi okuruna onu nasıl okuması gerektiği konusunda buyruklar verir ve öneriler sunar ama kişiye dinini nasıl bulacağı, gerçeğe nasıl ulaşacağı veya nasıl ereceği konusunda kısa bir reçete yazmaz. Kuran’dan çıkarılacak her kısa reçete yetersiz olacaktır. Kitabın 600 sayfa olmasının bir nedeni olmalı, değil mi?

Ben önerimi düzen ve yol olarak ikiye ayıracağım.

Düzen

1) Kitabı sık aralıklarla okumalısınız. Bunun için taşınabilir çevirilerden yararlanın. Kişiye göre değişir. Çevirileri telefonunuzda, taşınır bilgisayarınızda veya basılı olarak çantanızda taşıyabilirsiniz. Symbian telefonlarda .epub, .txt, .html veya .pdf biçimdeki dosyalardan yararlanabilirsiniz. Android ve Windows telefonlar için bu biçimlerin yanında hazır uygulamalar da var. Uygulamalar kişi mahremiyetini çiğnediği için ben önermiyorum. Bilgisayarda ben en çok .chm dosyalarını kullanıyorum, çünkü yerini bildiğiniz ayeti en hızlı bulacağınız dosyalar bunlar. Bildiklerim arasında en iyi Türkçe çeviriler sırasıyla şunlar: Edip Yüksel, Muhammed Hamidullah, Yaşar Nuri Öztürk, Muhammed Esed, İhsan Eliaçık, Ali Rıza Safa. Özellikle Diyanet ve Elmalılı çevirilerinden uzak durun. Hiçbirinin kusursuz olmadığını unutmayın. Hiç bir sözün çevirisi kusursuz olamaz, bu bir doğa yasası. Hamdi Döndüren çevirisini hasenat.com sitesinden ses dosyası biçiminde sure sure indirip dinleyebilirsiniz. Okuma için en uygun zaman sabahın sessizliğidir. Evde herkesten en az yarım saat önce kalkın, yüzünüzü yıkayın, bütün işlerinizden önce kitabı okuyun. İniş sırasını değil, kitap sırasını izleyin. Sırasız da okuyabilirsiniz.

2) Çeviri(ler)den en az bir kez okuduktan sonra ilerleyebiliyorsanız Arapça orijinal metinden yararlanmak isteyeceksiniz. Bunun için kuranmeali.org, kuranmeali.com,kurancalis.com gibi siteleri öneririm. Sözcük çevirilerini ve Arapça sözcüklerin yazılışını görmek isteyeceksiniz. Birincisi, sözlüklere bakmak isteyeceksiniz. Ben en çok almaany.com‘u kullanıyorum. Basılı sözlüklere de başvurmak isteyebilirsiniz. Zamanla araştırır, iyisini kötüsünü seçersiniz. İkincisi, sözcüklerin ve sözcük köklerinin Kuran’da geçtiği başka yerleri görmek isteyeceksiniz. Böylece sözlüklerdeki anlamların hangisinin uygun olduğunu bağlama göre belirleyebileceksiniz. Bunun için bir kök dizini gerekli. Ben en çokcorpus.quran.com/qurandictionary.jsp sitesini kullanıyorum. Ne yazık ki İngilizce.Kuranharitasi.com ve kuranmeali.com siteleri de aynı işi görür. Bilgisayarınızda internete bağlı olmadan bir kök dizini kullanmak isterseniz e-kitap biçiminde kök dizinleri de var. Bunun yanında kuranmeali.org sitesini H-T Track programıyla bilgisayarıma indirdim ve internet olmadan Arapça metni ve sözcük karşılıklarını görebiliyorum. Bilgisayarda çalışmak istemiyorsanız basılı sözcük dizinleri var. Ancak Türkçe basılmış bir kök dizini ben görmedim. Dizinler dışında Arapça metinde veya çeviride veya transliterasyonda (okunuş metni) arama yapıp notlar alabileceğiniz Hasenat, Kelime Kelime Kuran Meali, KuranTefsiri, Noble Quran Search Software, Zekr gibi bilgisayar programları da var. Çeviri metninde aramak istediğiniz bir ifadeyi internet arama motorlarıyla bulabilirsiniz. Bunun için arama kutusuna şunu yazın:
ifade site:kuranmeali.org
Bunların hepsi size zaman kazandırır.

3) Anlamadığınız, üzerinde durmak istediğiniz veya daha çok araştırmak istediğiniz bölümleri not alın. Kitabı çalıştıkça sorularınızın bir bölümü kendiliğinden yanıtlanacak. Yanıtlanmayanları sorabilir, kitaplardan, güncel yorumlardan araştırabilirsiniz. Klasik tefsirlere başvururken bunların çok zamanınızı alacağını ve yararının sınırlı olacağını bilin. Zamanla sorularınızın değiştiğini, niteliğinin yükseldiğini, ilk not aldığınız soruların gözünüze çok gereksiz ve gülünç geldiğini göreceksiniz. Benim deneyimim böyle oldu.

Yol

1) Öğrenmeye karar verin: Yaşamınıza anlam vermenin, yani dininizi bulmanın Kuran dışı yolları da var. Önce bu kitabın gerekliliğine karar verin. Çünkü bunu bir roman gibi okuyup bırakma seçeneğiniz yok. Öğrenme niyetiniz varsa bunun bir emek karşılığı olacak. Ama emeğiniz ölçüsünde bir karşılık elde edeceğinize güvenin.

2) Koşullanmayın: Kitabı şimdiye dek din, Tanrı ve İslam hakkında bildiğiniz herşeyi olabildiğince unutarak okumaya çalışın. Bildiğinizi düşündüğünüz kavramları kitapta bulmaya çalışmayın. Dininizi veya eylemlerinizi kitaba doğrulatmaya çalışmayın. Olumlu veya olumsuz koşullandırmalardan ne denli kurtulursanız anlayışınız o denli temiz olur, o denli hızlı ilerlersiniz. (20:114)

3) Yılmayın: Umduğunuz yararı görmeyince yılabilirsiniz. Bu durumda ben kitaba bir şans daha vermenizi, biraz kredi açmanızı öneririm. Kitaba çalışırken her türlü olumsuz duyguyla sınanacaksınız. Yaşam her konuda yılmayanı ödüllendirir. (3:139, 16:98, 24:1, 25:30, 28:85, 54:17)

4) Acele etmeyin: Kuran hiç bir kitaba benzemiyor. Çok yavaş ve düşünerek okumalısınız. (4:82, 10:39, 20:114, 47:24) Düşünmenin ne olduğunu bilmiyorsanız, yani böyle bir alışkanlık edinmediyseniz bunu da öğrenmenin yollarını araştırın. Bilmek zorunda değilsiniz. Ama neyi bildiğinizi ve neyi bilmediğinizi bilmelisiniz.

5) Tek kaynaktan beslenmeyin: Tek çeviriye, tek sözlüğe bağlı kalmayın. Ufkunuzu genişletin. Farklı yorumları okuyun. Aykırı görüşlerden korkmayın. İnkarcılardan, tanrıtanımazlardan, ikiyüzlülerden de öğrenecekleriniz olabilir. Yanılmaz, şaşmaz kimsenin olmadığını bilin. Kuran’ı Kuran Hocası’nın değil de Allah’ın öğretmesinin anlamı budur. (7:204, 55:2, 75:16-19)

6) Kuran’ı bilginiz ölçüsünde anlayacaksınız: Hiç bir şey bilmeyen bir insan Kuran’dan hiç bir şey alamaz. Çok bilen çok alır. Bilgi tektir, dinsel ve dinsel olmayan olarak ikiye ayrılamaz. Kitap sizi sık sık kaynaklara başvurmaya yöneltir: 3:79,137,191, 16:43, 29:20, 42:29… Beşinci maddeyi de uyguluyorsanız bir süre sonra içinde din, Tanrı konuları geçmeyen sözlerde bile ayetleri görmeye başlayacaksınız. Herşeyi bilemezsiniz. Bu demektir ki anlamadığınız yerler kesinlikle olacak. (10:39)

7) Kitap bir bütündür: Kuran sonradan karıştırılmış bir kitap değildir. Konu bütünlüğü yok gibi gözükse de çalıştıkça bütünlüğü göreceksiniz. Ayetleri bağlamından kopuk olarak anlamaya çalışmayın. Sureler kendi içinde birer bütündür. Kitap da kendi içinde bir bütündür. Ayet kopararak çıkarım yapılan yorumlara dikkatle yaklaşın. Koparılan parçalar kötüye kullanıma açıktır. (6:38, 75:16)

8) Kitabı anlamanıza yardımcı oldukları için sizden karşılık bekleyenlere iki kez dikkat edin. (6:90, 10:72, 11:51, 12:104…)

9) Görevdeşlik: Sizin gibi öğrenmek için çalışan kişilerle birlikte çalışmak size daha hızlı yol aldırır. (16:43, 34:46)

10) Somutlaştırın: Kuran’da örneklenen davranış biçimlerini gerçek dünyada arayın ve gözleyin. Özel olarak din konusu bağlamında olması gerekmez. Gerçeği söyleyenler ve gerçeğin üzerini örtenler arasındaki, onaylama ve inkar davranışları arasındaki çelişkiler her yerde sürekli gözlenen şeyler. Zamanla kişileri kuran ölçütlerine göre yargılamayı ve davranışlarını bu üç örnekten hangisine uyduğunu bilmeye başlayacaksınız. Bilgelik budur. Bu yeteneğimizi geliştirmek zorundayız. Çünkü Kuran uygulanmak içindir. (5:47-49)

11) Düzen bölümünde sıraladığım yalnızca bugüne özgü olanaklar için şükredin. Nasıl şükretmeniz gerektiğini kitap size öğretecek.

Olabildiğince kısa ve yalın yazmama karşın bunlar size karışık ve ağır geldiyse size yalnızca bir çeviri alıp çok yavaş ve sindire sindire okumanızı öneririm. Ben bütün bu önerilere zaten kitabın kendisinden ulaşıyorum. Bu yazı her türlü eleştiri ve tartışmaya açıktır. Daha iyi önerileriniz varsa bunları paylaşmakla yükümlüsünüz.

Yazı alıntıdır. Yazının tamamı için link 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*